Etkili Konuşma

Herkesin muzdarip olduğu konulardan bir tanesi olan ‘’etkili konuşma’’ konusunu ele almak istiyorum.

Sizin de bildiğiniz gibi toplum içinde konuşurken sesimizin ritminin düşmesi, aklımızdan geçenleri tam olarak ifade edemememiz, titrek ve ürkek bir sesle konuşmamız bir de bunların üstüne beden dilini tam olarak kullanamamamız bazen kabusumuz olabiliyor ve bakıldığında küçük çaplı sorunlar gibi görünse de iş ve sosyal hayatımızı etkileyen tehlike sinyali tam olarak bu noktada çalabiliyor.

Peki anlatmak istediklerimizi düzgün, planlı, akıcı bir şekilde ifade etmek için neler yapmalıyız?

Öncelikle aile, arkadaşlık ya da duygusal ilişkilerde ve iş hayatımızda v.b en önemli kıstaslardan bir tanesi olan ‘’saygı’’ kavramına öncelik vermeliyiz. Saygının önüne kırmızı bir halı serip bu kavramı kırmızı halıda yürütmeliyiz.

Muhatap olduğumuz her kim ise kendimizi övmemeli ve saygı çerçevesini kırmamalıyız. Bırakın siz kendinizi öveceğinize insanlar sizinle ilgili güzel kelimeler sarfedip sizi onure etsinler. Bunlara dayanarak birinci maddemize saygı diyebiliriz.

Saygının ana kumanda olduğu bir konuşma içerisinde onun ayak izlerini takip eden dinlemektir. Kimsenin birbirini dinlemediği ve sürekli konuşup karşısındaki insana söz hakkı tanımadığı bir ortamda Dünyanın en iyilerinden Shakespeare sonelerinden bile bir şeyler mırıldansanız boşuna yapmış olursunuz. Çünkü kelimelerinizi kimse dinlemezken anlamlara takılıp kalan olmayacaktır. Kısacası bazı durumlarda ‘’söz gümüş ise sükut altındır’’ atasözünü unutmamalıyız.

Konuşma esnasında karşınızdakine transparan olun, yapmacıklıktan uzak durun unutmayın ki her ne konuda olursa olsun doğallık her zaman makbuldür. Etkili konuşmak demek illa ki uzun cümleler kurup aralarına virgül koymak demek değildir. Uzun cümleler kurarken zorlanıyorsanız kısa cümleler sizi daha iyi anlatacak ve konuşmanız çok daha etkili olacaktır.

Konuşma tonunuzu hislerinizle gerçekleştirin. Örneğin; hüzünlü bir şiiri okurken nasıl gülerek okuyamayacaksak karşınızdakine anlattığınız konunun içeriğine göre ses tonunuzu ayarlamaya özen gösterin.

Söz dağarcığınızı genişletmeye çalışın bu kültürel yönde size artı (+) puan getirecektir. Argo ve kaba kelimeleri içinizdeki sözlükten çıkartın modern ve kültür kokan kelimeleri içinize hapsedin.

Araştırmalarıma göre etkili konuşmanın belli başlı kıstaslarını sizinle paylaştım; fakat önemli olan sadece bu maddelere takılıp kalmak değildir. İnsan her daim kendini geliştirmeye açık özelliklere sahiptir. Doğru olanı yapmıyorsak çıkarın üstünüzdeki yanlış deriyi ve çöpe atın. Bilgi ve becerilerinizi arttırmak için doğru olanı bulun, entelektüel olanı kimliğinize nakşedin ve zafer bayrağını çekin.

MERVE GÖMÜÇ