İnsan Kaynakları Denetimi

İK Denetimi bir kuruluşta uygulanan İK stratejilerini, politikalarını ve prosedürlerini inceleyen sistematik bir süreçtir. İK Denetim temeli, iş ortamının dinamik ve sürekli değişken olduğu anlayışı üzerine kuruludur. İK süreçleri ve uygulamaları çalışanların moral, performans ve nihayetinde kurumsal rekabet üzerinde etkisinin olduğu kanısında olmalıdır. İK fonksiyonları tamamen ölçme ve değerlendirme gerektirir. Sadece bir personel faaliyeti olmadığı gibi kapsamlı bir kavramdır.

İK Politikaları ve Uygulamaları

İş gücü planlaması: Mevcut kaynakların değerlendirilmesi, gelecekteki personel istekleri, personel devir analizi.

Kadrolama: İşe alım prosedür ve yöntemlerin değerlendirilmesi, işe alım maliyetleri, seçim prosedürlerinin verimliliği.

Performans yönetimi: Personel değerlendirmesinde kullanılan yöntem analizi, personel değerlendirme sürecinin değerlendirilmesi.

Eğitim ve gelişim: Hedef ve eğitim biçimi analizi, eğitim tamamlandıktan sonra personelin değerlendirilmesi, eğitim programının sonuçları, personel geliştirme sistem analizi.

Tazminat ve faydaları: Motivasyon formların analizi, seviye ve tazminat yapılarının analizinin yapılması.

İK Denetimi herhangi bir organizasyonda İK departmanı için güçlü bir değişim kolu olabilir. İK denetimi organizasyon stratejisi ile İK uygulamalarını hizalamak, gelişme alanları belirlemek ve mevcut uygulamalar ile takip etme fırsatı verir. Potansiyel riskler ve sürekli iyileştirme için yapılan değerlendirmeler organizasyon içerisinde İK profesyonellerinin bağlılığını arttırır. Ayrıca İK denetim kuruluşu İK departmanını güvenilir ve organizasyonun kötüden iyiye doğru kendini geliştirmesine yardımcı olur.

SELDA KOÇAK