MOBBİNG UYGULAMALARI
Yapılan araştırmalar mobbingin daha çok işini severek yapan ve başarılı bireyler üzerinde uygulandığını gösteriyor. Belli bir çalışan grubu ya da tek bir çalışanın motivasyonunu olumsuz etkilemek ve kendi ego tatminini gerçekleştirmek suretiyle çalışanı aşağılayarak ya da dışlayarak gerçekleştirilen mobbing, çalışanı saf dışı etmeyi amaçlıyor. Mobbing uygulayan birey ya da bireyler bunu bilinçli bir şekilde ya da bilinçsizce yapsalar da, iki durumda da elemanı ekarte etme amacı taşıyorlar
İşveren Ya da Yöneticiler Tarafından Uygulanan Mobbing
İşveren ya da yöneticiler tarafından uygulanan mobbing genellikle çalışanı yıldırma amacı taşır.
• Mobbing_ Çalışanlara ceza verme
• Mobbing_ Çalışanı diğer elemanların yanında aşağılama
• Mobbing_ Doğrudan hakaret etme
• Mobbing_ Çalışanın sahip olduğu nitelikleri hiçe sayma
• Mobbing_ Çalışanı yapabileceğinden çok daha basit işler ile görevlendirme
• Mobbing_ Çalışana görevi dışında işler verme
• Mobbing_ Çalışanı fiziksel işler yapmaya zorlama
şeklinde yapılabiliyor. İşveren ya da yöneticiler genellikle kendi egolarını tatmin etmek ya da çalışanı kendilerinden daha üstün buldukları için mobbing yöntemine başvurarak çalışanı yıldırma ya da kendi üstünlüklerini kabul ettirme yoluna gidiyorlar. Mobbing uygulayan yönetici ya da işveren çoğunlukla narsist (kendine hayran) ya da benmerkezcidir. Mobbing uygulayan işverenler genellikle bunu bir hak olarak görüyor ve bu düşüncenin verdiği rahatlıkla elemanlarına kötücül davranıyor. Yöneticiler ise çalışanlar üzerinde karar verme ve çalışanları yönetme görevinden ötürü, aslarına mobbing uygulayabiliyor.

Çalışanlar Tarafından Uygulanan Mobbing
Çalışanların, iş arkadaşlarına mobbing yapması sıkça rastlanan bir durumdur. Genellikle daha fazla çalışan ya da işinde başarılı olan elemanlara mobbing uygulanır. Özellikle işveren ya da yöneticiler tarafından takdir edilen elemanlar, çalışan grubunun hedefi olabilir. Bu tür mobbing uygulamalarının sebebi yine benmerkezcilik ve kıskançlıktır. Çalışanlar belirli bir grup oluşturarak tek bir elemana sürekli olarak baskı yapar ve elemanı dışlayarak motivasyonunun düşmesini ya da kendi üstünlüklerinin kabul görmesini amaçlar. Bu tür mobbing uygulamalarına genellikle işveren ya da yöneticiler tarafından müdahale edilmez. Zira, mobing uygulamasına maruz kalan eleman, bunu yöneticilerine çoğu zaman bildirmez ve bu durum karşısında tek başına mücadele etmeye çalışır.